Κυριακή 17 Μαΐου 2015

Και όμως το πλέξιμο ήταν κάποτε ανδρική υπόθεση !!!


Το τετριμμένο λέει πως το πλέξιμο είναι αποκλειστικά γυναικεία υπόθεση, πως οι άνδρες δεν μπορούν να ασχοληθούν με αυτό και όσοι ασχολούνται τους βγαίνει το "όνομα". Στην πραγματικότητα όλα αυτά δεν αποτελούν τίποτε άλλο από ένα ακόμα κλισέ.
Οι ξανθιές είναι χαζές, οι γυναίκες δεν ξέρουν να οδηγούν, οι άντρες δεν κλαίνε και διάφορες ακόμα ευφάνταστες διακρίσεις.
Κι όμως αν κάνει κάποιος μια μικρή αναδρομή, θα διαπιστώσει αποτελέσματα που δεν του είχαν περάσει ποτέ από το μυαλό.
Σύμφωνα με τους ιστορικούς, το πλέξιμο είχε εξαπλωθεί αρχικά από τους Άραβες ναύτες και εμπόρους που ταξίδευαν ανά την Μεσόγειο. Το σκεπτικό υποστηρίζει πως το πλέξιμο εξελίχθηκε από το πλέξιμο των αλιευτικών διχτυών.
Στην πραγματικότητα υπάρχει μια σειρά από τεχνικές πλεξίματος που χρονολογούνται πίσω σε αυτούς τους Άραβες προγόνους.
Σύμφωνα με τη Wikipedia: Αρχικά ανδρικό μόνο επάγγελμα, η πρώτη συντεχνία εμπορίου πλεκτών ξεκίνησε από το Παρίσι το 1527. Το πλέξιμο έγινε οικιακή εργασία, με την αυξανόμενη δημοτικότητα του πλεξίματος της κάλτσας και στο τέλος του 1600, ένα έως δυο εκατομμύρια ζευγάρια κάλτσες είχαν εξαχθεί από την Βρετανία σε άλλα μέρη της Ευρώπης.
Στη συνέχεια το πλέξιμο μετεξελίχθηκε σε αποκλειστικά γυναικεία υπόθεση και μάλιστα των κατώτερων κοινωνικών στρωμάτων, αφού με την μηχανοποίηση το επάγγελμα έγινε πλέον μη κερδοφόρο. Οι γυναίκες των φτωχών οικογενειών, οι οποίες δεν άντεχαν το κόστος της ένδυσης, έπλεκαν για να ντύσουν τα μέλη της οικογένειας.
Το πλέξιμο πέρασε, και ίσως περνάει ακόμα, και από το στάδιο του κοινωνικού ρατσισμού, αφού κατά την εποχή των παιδιών των λουλουδιών, οι "αληθινοί" άντρες περιγελούσαν και χλεύαζαν τους χίπηδες που έπλεκαν.
Σήμερα πολλοί άντρες έχουν ανακαλύψει ξανά το πλέξιμο και τολμούν να πλέξουν, κρυφά τις περισσότερες φορές, αφού ντρέπονται και νιώθουν καταπιεσμένοι από την εικόνα που μεταδίδει η κοινωνία για την διαφορά των φύλων και πως θα έπρεπε να φέρονται άντρες και γυναίκες.
Πλέον το πλέξιμο έχει επιστρέψει δυναμικά στη μόδα, εδώ και καιρό επικρατεί μια φρενίτιδα γύρω από το δημιουργικό αυτό hobby, και φυσικά δεν είναι λίγοι και οι άνδρες, οι οποίοι κρυφά ή φανερά πλέκουν και μάλιστα με πολύ καλά αποτελέσματα, άλλωστε είδαμε πως οι πρωτοπόροι του πλεξίματος ήταν άντρες και άρα το πλέξιμο υπάρχει στο DNA τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου